Cukinija – viena vertingiausių daržovių

Cukinijos – mažai kalorijų turinčios daržovės. Dietologai tvirtina, kad jos pašalina iš organizmo toksinus ir cholesterolį.

Apstu naudingųjų medžiagų
Ne veltui cukinijos vadinamos vienomis sveikiausių daržovių. Jose apstu naudingųjų medžiagų: vitaminų C, B1, B2, E, pektinų, angliavandenių, natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir t. t. Cukinijose nedaug organinių rūgčių, todėl jos netgi gelbsti turint skrandžio ir žarnyno problemų. Jose esančios skaidulinės medžiagos itin švelnios, nedidelis cukraus kiekis, todėl tinka vartoti mažiems vaikams ir sergantiesiems cukralige. Be to, cukinijos iš organizmo šalina nuodingąsias medžiagas: šviną, radioaktyvųjį stroncį, gyvsidabrį, cholesterolį.
 
Valgant šias daržoves sumažėja tikimybė susirgti vėžiu ir kitomis sunkiomis ligomis. Taip pat cukinijas rekomenduojama vartoti asmenims, dirbantiems protinį darbą. Šios daržovės stiprina širdį, gerina medžiagų apykaitą, jose nėra cholesterolio ar sočiųjų riebalų. Be to, cukinijos itin naudingos ir norint sulieknėti, nes yra nekaloringos. Įrodyta, jog šios daržovės stiprina imunitetą, tad pamaloninsite ne tik skrandį, bet ir išvengsite įvairių ligų.
 
Keičia skonį
Dėl neutralaus ir malonaus skonio cukinijos tinkamos daugelio patiekalų gamybai. 100 gramų šviežios cukinijos yra tik 15 kalorijų. Tiesa, lieknėjantiems svarbu mokėti tinkamai jas paruošti cukiniją. Geriausia ją valgyti žalią, tačiau galima šiek tiek termiškai apdoroti arba paruošti ant grotelių. Į šią daržovę gana stipriai įsigeria riebalai, todėl nerekomenduojama jos kepti naudojant riebalus.

Cukinijas galima naudoti visur: salotoms, padažams, įdaryti, virti troškinius, kepti blynus, pyragus, dėti į bulvių plokštainį arba net gaminti uogienes žiemai. Kad uogienė būtų gardi, gaminant būtina naudoti rūgštokus vaisius ir daržoves, mat cukinija visiškai nerūgšti. Be to, šios daržovės turi savybę – keisti savo skonį. Jas sėkmingai galima paversti net ir konservuotais ananasais – tereikės šių vaisių sulčių ir turėsite puikų desertų pagardą. Taip pat maistui tinka ir cukinijų žiedai, dažniausiai vyriškieji (jie – tuščiaviduriai), kurie kepami tešloje, džiūvėsėliuose arba įdaryti. Dažnai jie naudojami ir įvairiems patiekalams puošti.
 
Pasaulyje paplitus ekologiškai madai tapo itin populiaru kepti pikantiško skonio cukinijų duoną. Manoma, jog tai – populiariausias cukinijų naudojimo būdas pasaulyje. Teigiama, jog tokia duona tampa itin puri ir drėgna.


 Verta žinoti
Naudingąsias savybes cukinijos išsaugo beveik visus metus. Laikyti šias daržoves reikėtų sausoje ir tamsioje vietoje. Skanios jos išlieka iki pat pavasario, tačiau kai kurios rūšys karsteli dar žiemą, todėl ilgam laikymui reikia pasirinkti tinkamą rūšį.

Informacija www.lsveikata.lt

Taip pat skaitykite...